En chic mammas bekännelser

Urinvägsinfektion

Visst knyter det sig i magen när man tänker på urinvägsinfektion, ni vet den där svidande, brännande och värkande känsla som uppstår vi toalettbesök. Man räknar med att hälften av alla kvinnor någon gång i livet drabbas av urinvägsinfektion. Tillståndet varierar från en mildare, men smärtsam inflammation i urinblåsan till en allvarlig njurinfektion. Ett probiotikum som även innehåller tranbärsextrakt kan verka både förebyggande och behandlande mot infektion (Källa). Jag har som tur är varit väldigt skonsam med just denna sjukdom, men när som helst kan man drabbas och just nu när man är gravid ökar risken mer. Eftersom jag vet att många läser min blogg och många av er väntar barn tänker jag tipsa om vad man kan tänka på för att undvika urinvägsinfektion. Alla vet vi att man skall så gott det går undvika penicillin, så ännu en anledning till att läsa här.

Som med alla sjukdomar finns det olika symtom som bör vara uppmärksam på. Det vanligaste symtomen är  att det svider när man kissar. Det kan också vara så att man kan behöva gå på toaletten oftare och få plötsliga, akuta behov av att kissa. Detta behöver inte bero på urinvägsinfektion, ibland dricker man lite väl mycket och behöver springa på toaletten ändå eller som gravid är man mer eller mindre stammis på toaletten stundtals 😉 Men om urinen är grumlig och luktar lite obehagligt kan det vara bra att göra ett UVI test. Det är viktigt att ta alla symtom på allvar så att inte njurarna tar onödig skada. Njurarna har en viktig funktion i kroppen och främst för att rena, så med en nedsatt njurfunktion kan ni själva räkna ut vilken skada det kan göra på hela kroppen.

Den vanligaste orsaken till UVI är en bakterie som oftast kommer ifrån magtarmkanalen.  Vanligast är UVI hos kvinnor i 20-årsåldern, men kan självklart drabba alla människor. Viktigt är alltså att hålla sig ren och skall man ha sex med en ny kille kan det också vara bra att även han är ren 😉 Bakterier är stygga och kan ta sig fram utan att man vet om det, så hygienen är jätteviktigt. Jag fick också lära mig som liten att hålla sig varm och inte sitta på kalla ytor, dock tror jag detta är mer en blåskatarr, eller så kanske det är precis samma sak.

UVI läker vanligen ut av sig själv på några dagar, dock skulle jag aldrig klara av att härda ut. Det blir allt vanligare att man inte skriver ut penicillin, men jag föredrar att hellre bli av med problemen direkt än att vänta. Dock finns det ett flertal studier som stödjer både förebyggande och behandling av UVI med extrakt från tranbär, det minns jag att min farmor alltid sa; Drick tranbärsjuice, det hjälper :p Sedan dess har Jag alltid druckit tranbärsjuice om jag känner minsta lilla av UVI. Förr i tiden trodde man att tranbär förbättrade hälsa i urinvägarna genom att sänka pH-värdet. Nyare forskning visar dock andra antibakteriella effekter av tranbär. Dessa kretsar kring de antioxidanter som finns i bäret och som har en unik förmåga att hindra bakterier från att fastna i urinvägarna.

Så checklista på vad man bör tänka på:

  • Töm blåsan ofta, gå på toaletten så fort du känner att det behövs.
  • Drick vatten, gärna med lite citron i eller ibland ren tranbärsjuice, detta kan lindra infektionen.
  • Ta alvedon eller ipren om det känns olidligt.
På Godamagbakterier.se kan ni läsa allt om UVI och andra sjukdomar, samt hur man kan motverka dom. Jag tycker att det är bra med sidor om dessa, enkla att förstå och med bra förklaringar. Var rädda om er och alla gravida och var uppmärksamma på symtom som kan vara UVI, ett tecken kan också vara mycket sammandragningar.

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats