En chic mammas bekännelser

P-piller eller rätten att välja själv

Jag har själv ätit p-piller tidigare men kommer inte göra det i framtiden av flera anledningar. Det finns många preventivmedel att använda sig av när man inte vill ha barn men utöver kondomen eller det lite mer drastiska sterilisering så ligger det här på oss kvinnorna att skydda sig. Det finns flera preventivmedel att välja på vilket är bra eftersom de passar helt olika personer, viljor och kroppar. Får man dåliga biverkningar av p-piller kan man ju välja bland många andra skydd som till exempel spiral, minipiller eller pessar, och vice versa. En fördel som kommer med att använda sig av preventivmedel är att det faktiskt finns många skydd för kvinnor är att vi själva får välja. En annan är att man kan planera sina graviditeter på ett helt annat sätt än utan.

 

Jag läste på 121doc.se att p-piller används av fler än hälften av alla kvinnor i 20årsåldern i Sverige, men att det blir färre som använder det ju äldre man blir. Kanske är det så att det propageras mycket för p-pilleranvändandet när man är yngre, typ i skola och på ungdomsmottagningar, eller så inser att det finns fler alternativ att välja på samt att behovet minskar när man blir äldre och barn generellt börjar bli mer aktuellt. Till exempel så är det nästa dubbel så många personer i åldern 35-49 som använder spiral än hormonella p-medel.

 

Är det så att p-piller passar dig så är det ju bra, men det är inte självklart för alla att börja, eller fortsätta, med p-piller. Många mår dåligt av hormonändringarna de orsakar i kroppen. Nackdelarna med p-piller kan vara många och är ofta individuella. Då kan man ju se på minipiller där man slipper östrogen och som också kan användas av personer som ammar, väger mer och så vidare. Det kan också vara skönt att slippa mens, samtidigt som den är en viktig indikator på hur kroppen mår är den inte alltid så praktisk att få precis innan en utlandsresa eller så. Man måste helt enkelt välja själv vad som fungerar eller inte.  Redan 2008 gick professorer vid Uppsala universitet och Sahlgrenska vid Göteborgs universitet ut med en rapport som säger att de som använder eller använt p-piller får ett skydd mot cancer i livmodern, så länge som upp till 30 år efter användning. Även Socialstyrelsens statistik säger att denna form av cancer har minskat kraftigt i Sverige de senaste 20-25 åren.

 

 

Hur gör ni med preventivmedel?

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. zara wahlberg

    Har haft p-piller sen jag var 14 (förutom under tiden jag fick tindra) men sedan ett år tillbaka så har jag slutat då mig kropp helt plötsligt ”stötte” bort dom, dom sluta fungera helt enkelt och nu håller jag på med en utredning hos gyn för att mens m.m inte fungerar som det skall längre så just nu är jag emot p-piller och annat , fick ingen ordentlig info om risken för det som hänt mig nu :/ och det var min mamma som fick mig att börja när jag var 14 …

  2. Jeanette

    Provat p-piller, minipiller, p-spruta och kondom och det bästa alternativet har varit det jag valde efter dotterns födsel…nämligen kopparspiral. Det har varit det bästa för mig:)

stats